Hati hati dgn Email Scam BANK!

Assalamualaikum ….

Just for Note .. please notice!

Beberapa hari dan minggu yang baru baru ini aku sering terima email “YANG MENCURIGAKAN” …. aku sejak kena dengan “Nigeria Scammer” aku kini lebih berhati hati utk reply email. Pelik jugak aku terima dari Maybank dan juga CIMB yang mengatakan akaun aku ada masalah. Kalau dari Maybank ya la aku ada akaun dgn Maybank … kalau CIMB aku mana ada akaun dengan CIMB. AKu terima email … dari “Maybank” konon aku ada masalah dengan akaun … jadi aku di kehendaki klik pada untuk LOGIN pada URL yang telah diberikan …. aku cuba letak cursor mouse/roll over pada link yang diberikan …. apa yang keluar bukannya link Maybank2U … tapi link lain macam yang dapat korang tengok seperti dibawah.

Aku ada baca jugak kisah kisah orang kena tipu pasal email email begini. So jadi bagi sesapa yang terima email begini jangan layan email begini … sebab bila kita dah masuk WEB yang dilinkkan … bila kita masukkan kata laluan dan password … SCAMMER akan dapat masuk kedalam akaun bank kita. Hati hati dgn scammer …. jgn pulak habis duit dalam bank disapu!

Kalau nak pastikan akaun akaun kita ada masalah atau tidak baik kita masuk melalui browser dan gunakan URL RASMI bank-bank yang kita dah selalu guna … bukan dgn URL melalui LINK dalam email yang merupakan perangkap scammer!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: